Teater med barn

Teater med barn är både roligt och väldigt utmanande. Det gäller att få dom och tycka att det är spännande och inte jobbigt på något sätt. Alla barn har väldigt olika tankar och åsikter gällande att spela teater, stå på scenen och liknande. Hitta en roll som faller väldigt naturligt för dom och tvinga aldrig fram något. Kom ihåg att det är väldigt stor skillnad på att locka fram något och tvinga fram något. Därför behöver man försöka hitta en väg som fungerar bra tillsamman med barn, lekfullt men naturligt.

Ett sätt kan vara att de vuxna är med i själva teatern. Klä ut er och gör själva scenen så verkligen som möjligt. Om det behövs så använd clip on löshår om ni exempelvis ska föreställa att vara prinsessor och prinsar. Kostymer kan hjälpa till att skapa en helt magisk värld vilket gör att barnen då vågar leva sig in mer i föreställningen.

Om ett barn visar intresse men inte riktigt vågar hela vägen själv, kan man som vuxen finnas vid sidan. Följ med och håll handen eller bara var i närheten. Skriv om scenen så att ni två tillsammans spelar den och inte barnet själv. Börja sedan inte att spela upp för en jättestor publik, utan ta det bit för bit och ge barnen en chans att vänja sig vid allt. Var lyhörd och se hela tiden till att ge beröm, feedback och berätta hur duktig de är då de vågar prova och utsätta sig för teater!