Improvisationens fascinerande magi

Improvisation – antingen älskar man det eller så hatar man det! Många är rädda för improvisation, för vad händer egentligen när man tappar kontrollen helt? Vem är du utan dina begränsningar, restriktioner och invanda beteenden? Det är också det som gör att det är så magiskt och fascinerande med improvisation. 

En ny studie från Lunds universitet visar faktiskt att improvisationsteater kan vara otroligt inspirerande och få igång kreativiteten inom alla typer av människor – även personer som inte alls ser sig själva som kreativa människor. Det beror på att vi tar steget ut ur våra dagliga rutiner och boxen vi har byggt upp för oss själva. Återigen, vem är du utan dina begränsningar och invanda beteenden? Där hittar du improvisationens magi.

Barn är mästare på improvisation – de improviserar det mesta, mest hela tiden! Det är där lekfullheten, öppenheten och livsglädjen kommer ifrån som vi ser i barn och som vi ofta tappar kontakt med när vi blir äldre. Med åren blir vi mer seriösa och kanske också lite rädda för livets oväntade vändningar. Det blir svårare att slappna av och vara närvarande i livets dynamiska flöde. Men med hjälp av improvisation kan vi smälta lite av de där isväggarna vi har byggt upp kring oss själva. Om det känns väldigt läskigt med improvisation kan man börja lite lätt med en övning här och där för att stegvis bygga upp modet att släppa på hämningarna. Kanske testa en ny frisyr med hårförlängning tejp för att känna dig lite modig och lite ny.