Hitta tillbaka till ditt center

Här på scenbloggen älskar vi så klart teater. När vi står på scen frigör vi oss själva och påminns om att det finns en hel värld därute som är orörd, full av potential, kreativitet, inspiration och möjligheter. Det går inte att vara stel och statisk som skådespelare, utan vi använder vårt konstnärliga uttryck för att stretcha möjligheterna, öppna upp våra sinnen och det kan vara en nästan psykedelisk upplevelse ibland.

Med denna öppna attityd till livet och detta upplösande av identiteter kan det faktiskt vara svårt för skådespelare att hitta tillbaka till sig själva ibland. Hur kan man centrera sig och skapa en balans mellan sitt innersta inre, och veta vem man är i världen, samtidigt som man ständigt öppnar sig för världen?  Meditation, yoga och tekniker för att jorda sig kan vara väldigt hjälpsamma för skådespelare (med eller utan äkta löshår) som behöver lite hjälp att hitta tillbaka till sig själva.

Yoga är en jordande aktivitet där man vilar i sitt inre samtidigt som man får kontakt med sin andning – det enkla varandet i nuet – och kroppen. Det är när vi är närvarande i nuet och i vår kropp som vi får den där stabiliteten som gör att vi kan hantera vad livet än överraskar oss med. Olika meditationstekniker är också bra för det här syftet och kanske främst så kallade guided “body scan”-meditationer, som man kan använda för att komma i kontakt med sin andning och sin kropp. Det kan ge dig den där känslan av att du äntligen har landat på jorden.