Kan alla hålla på med teater?

Många älskar att kolla på teater eller pjäser i olika former. Det är en stor del av vår kultur och där intresset för att hålla på med teater som yrke också alltid är väldigt stort. Men frågan som många ställer sig är därmed vad som krävs för att kunna göra detta och är verkligen teater för alla?

Det handlar inte bara om kunskap

Precis som med ett gott vin från dina bästa vinglas, så handlar det tyvärr i många fall om att alla som är duktiga inom teater inte har möjligheten att kunna livnära sig på endast teater. Den kreativa sektorn i Sverige får inte det stöd som behövs och betalning för olika jobb som yrkesverksam inom musik eller teater är därför låg.

Så kunskap är inte allting som krävs för att kunna syssla med teater på heltid. Det krävs att du har tålamod, är redo att slita och även tacka ja till jobb som inte är särskilt välbetalt. Om du har som mål att få mycket pengar, så kommer ett jobb inom teatern inte vara det som du bör satsa på. Men däremot är det ett väldigt roligt jobb, där du ständigt kommer att behöva hålla dig på tårna och har även goda möjligheter att fortsätta utvecklas.

Viktigt med bra kontakter

Det kommer vara väldigt viktigt för dig att bygga upp ett bra kontaktnät som verksam inom teatervärlden. I många fall är detta underlaget för vilka typer av jobb som du kommer få och även vilka auditions som du blir kallad till. Så mingla på och lär känna många yrkesverksamma inom flera olika områden!