webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Fettisdag!

Fettisdagen är precis som påsken rörlig i kalendern och infaller under perioden 3 februari – 9 mars.  År 2014 infall Fettisdagen tisdag den 4 mars och det firade vi självklart på Scenbloggen med en Fettisdag inspirerad fotografering med semlor!

En nygräddad vetebulle, fylld med mandelmassa , toppad med vispad grädde och ett lock pudrat med florsocker. Låter inte så dumt, eller hur?

Fettisdagen inleder, tillsammans med Fläsksöndag och Blå måndag, en lång fasteperiod med katolskt ursprung, som  varar enda till påskens slut. För många förknippas Fettisdagen med att man äter ett bakverk vid namn semla, gjord på vitt mjöl, vispgrädde, mandelmassa och florsocker, men för många andra innebär det att frossa i sig ordentligt med mat för att sedan gå in i sin långa fasteperiod.

Ett skäl till att den moderna semlan inte bakades och åts annat än undantagsvis var att i det så kallade bondesamhället var vitt mjöl, socker samt att äta vispad grädde mycket ovanligt när semlan utformades i början av 1900-talet.

Semlans väg går med all sannolikhet via den så kallade hetväggen, vilket var en bakad bulle fylld med mandelmassa, vanligtvis kryddades dessa med kummin och serverades gärna i en djup skål med varm mjölk. Hetväggen var som mest populär i välbärgade städer på 1700-talet.

Semlan fick sitt namn efter det tyska ordet ”semel” samt latinets ”simila” vilket betyder fint vetemjöl. Men kärt barn har många namn, semlan kallas idag också för fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg.

 

semla

Modell : Elsa J

Fotograf: Armand Dommer

Text: Jessica Grewin  –  http://scenbloggen.se/jessicagrewin/

Dela: