webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

En inspirerande resa med Danne Dahlin

danne03

Han är dansare, musikalartist, koreograf, skådespelare och modell. En ung mångsysslare med andra ord. Vi satte oss ner med denna intressanta person för att få reda på mer.

Du har dansat större delen av ditt liv, kan du berätta lite om din resa?
Jag var med i VM i Hiphop för första gången när jag var tolv år, detta var år 1999. Jag hade slarvat med dansträningen och hängde hellre med polare än att träna. Så jag åkte dit helt oförberedd och kvällen innan tävlingen så skulle vi visa upp våran koreografi. På scenen så improviserade jag bara och gjorde en massa fula steg. Pinsamheten tog över och plötsligt föll jag ihop på scenen och låtsades att jag hade solsting. Min mamma och alla andra förstod ju att jag inte hade en koreografi så hon drog upp mig på hotellrummet, drog bort sängen och sa ”nu jävlar ska du göra en koreografi, jag skiter i vad du gör bara du kommer fram med något” så tillslut lyckades jag hitta på en koreografi. Jag gick upp på tävlingsarenan dagen efter, log riktigt stort och körde min grej. Det slutade med att jag gick vidare i alla ronder, hamnade i final och kom tvåa. Efter det så bestämde jag att jag skulle vinna nästa VM. Och det gjorde jag, två år i rad. Efter det så träffade jag på Bouncegänget och det var då jag formades i olika stilar, såsom modernt, jazz, balett och andra hiphop stilar. Några år efter det kom jag in på Kungliga Svenska Balettskolan.

Hur har det påverkat dig att ha stått i rampljuset i en så pass ung ålder?
Jag tror att det har gett mig vissa fördelar. Jag blev van med att våga ta mycket plats, även om jag kunde bli lite kaxig ibland. Men jag skötte mig bra, jag hade MVG i skolan, vann junior SM i simhopp och junior-VM i hiphop samma år och då fick jag vara med i lilla Sportspegeln och diverse DN uppslag. Under den perioden så blödde jag ju näsblod nästan varje dag men det är priset man får ta. Jag blev självsäker,  jag hade något som jag var bra på och hade något som drev mig framåt.

danne02

Förutom dans så har du hållt på lite med skådespeleri. Är det något som du skulle vilja satsa mer på?
Absolut! Jag läste en gammal intervju med mig från när jag var 13 år och redan då sa jag att skådespelandet var något jag skulle kunna tänka mig jobba med i framtiden. Det är något jag brinner för. Jag är verkligen intresserad av det här med mänskligt beteende och varför vi beter oss som vi gör. Så det är något jag håller på med just nu. Jag jobbar på Stockholms Stadsteater nu, i uppsättningen av musikalen West Side Story och ska börja läsa texter med en skådespelare för att få lite mer skinn på benen. Jag tror definitivt att det i framtiden kommer att bli en övergångsperiod då jag går över helt till skådespelandet.

Vilket dansjobb har betytt mest för dig?
Jag tror nog att det var när jag spelade huvudrollen i FAME. Då fick jag jobba i Talinn och dessutom lära mig att göra det på deras språk. Jag hade en talcoach som hjälpte mig otroligt mycket. Det var fem tusen pers per utställning så det var riktigt kul för mitt ego. Men det roligaste jobbet jag gjort var nog ”In the club” med Danny Saucedo i Melodifestivalen. Vi jobbade med en amerikansk koreograf Nick Bass. Han är världskänd och jobbar i LA med bland annat Madonna, Janet Jacksson, Britney Spears och Justin Timberlake. Så att jobba med honom var ju fantastiskt. Det var som att gå på moln. Sen var det ju även 4,5 miljoner tittare som kollade på programmet så det va ju skitkul.

Kan du nämna några som du har jobbat med?
Darin, Danny Saucedo, Alcazar, September, Agnes, Jonas Åkerlund, Pink, Shakira och var med förbandet i Destiny’s Child’s konserter.

De flesta bra dansare börjar i en väldigt ung ålder, är det någonsin för sent att kunna ta sig till toppen?
Absolut inte! Det är många dansare till exempel som har börjat sent och som jobbar proffesionellt. Det beror mycket på vad dina fysiska förutsättningar är och vad du har för drivkraft. Men om man börjar för ung så finns det ju också risk för att man tröttnar och kanske slutar.

danne04

Har du någonsin känt att du varit nära på att ge upp?
Ja visst, jag har gått in i väggen ett par gånger. Att komma tillbaka efter de gångerna var inte lätt.

Har du några bra tips till dom som vill komma in i branschen?
I dansbranschen så ska man ta mycket danslektioner, prata mycket med lärarna man dansar för, man ska ta reda på auditions och söka, söka, söka. När man är ny så är det nog det enda man kan göra men tillslut så har man ju lyckats skapa ett nätverk som man kan använda sig av och få jobb genom dom.

Är det någonting du vill säga till dom som läser det här?
Vad ni än gör, tro på er själva. Ge aldrig upp och våga köra på. Och även när man tror att det ser mörkt ut så ska man lita på sin egna förmåga.

Text: Stephanie Harvey

Foto: Armand Dommer

Dela: