webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Amelia Ursache – The lady in red

amelia05

Amelia Ursache
Att rubriken till detta reportage skulle förknippas med färgen röd är ingen tillfällighet, Amelia Ursache gled in på vårt gråmålade kontor likt en tulpan och färgade väggarna röda. Iklädd från topp till tå sina egna kreationer. Vi slog oss ner i en bekvämlig soffa och Amelia tog av sig sina röda handskar samt sin röda basker. Jag hade tänkt ut tre smarta isbrytare vilket jag snabbt kunde slänga i papperskorgen då Amelia som person är oerhört personlig och trevlig. Amelia har sitt ursprung i Rumänien och flyttade till Sverige år 1998. När Amelia var femton år gammal debuterade hon som designer och öppnade sin första butik i Rumänien när hon var nitton år. Hon startade en fabrik med tre sömmerskor och expanderade på tre månader till fjorton sömmerskor.

–          När började ditt intresse för design?
Väldigt tidigt, redan som fyraåring sydde jag mina egna klänningar till mina dockor med hjälp av min mormor som var en duktig sömmerska. Jag hade stora krav på att klänningarna skulle vara sofistikerade och i fina material och att det skulle bli färdigsydda snabbt. Jag och mina väninnor organiserade en ”miss universum tävling” som våra dockor skulle tävla i framför huset där jag bodde. Jag hade alltid bråttom och var besviken över att jag inte kunde sy själv på maskin eftersom mina ben var för korta för att nå tramppedalen.

–          Vart får du din inspiration ifrån?
Konst och kostymhistoria, möten med olika kulturer fulla av kontraster och framförallt solen och vackra kvinnor med spännande personligheter inspirerar mig otroligt mycket. Ljud och rörelse påverkar min inspiration och det kan vara allt från filmer, dans och musik till vågornas ljud och till vatten som fyller badkaret. Som sjuttonåring blev jag väldigt förtjust i heavy metal musik och då kanske det inte är så svårt att förstå varför mina kläder har en rockig och glamorös ”touch”. När jag var liten hade mina föräldrar flera årgångar filmtidningar, som jag varje morgon brukade ta ut på golvet och titta på, där fanns italienska filmstjärnor från 50 och 60-talet som till exempel Birgitte Bardot, Sophia Loren och Catrine Deneuve. Jag tror att deras kvinnliga sätt att sminka och klä sig har påverkat både min personlighet och min design.
Andra förebilder är min mormor med hennes eleganta hattar från 40- talet och de perfekt skräddade dräkterna i tweed. Även min mamma som var mer neutral i sin stil men alltid väldigt raffinerat klädd. Men som liten rebell i familjen ville jag visa dem att det fanns mer spännande idéer när det gällde att klä sig och i tonåren började jag experimentera med tyg och kunde sy en hel uppsättning på en dag för att kunna gå på fest i den samma kväll.

amelia01

–          Vad är hemligheten till framgång?
Jag tror att det egentligen inte är någon hemlighet med det, utan bara en lång lista med egenskaper och ”måsten” som väldigt få orkar med. Motorn som driver oss till framgång tror jag är passionen. Utan en stor passion och kärlek för det som man gör är det svårt att lyckas som designer.

–           Hur skulle du beskriva din design?
Först och främst skulle jag inte kalla min design för mode utan mer för konst. Min design är skapad med mycket nostalgi från dåtiden, kärlek för nutiden och vision för framtiden. Mode handlar mycket om trender som kommer och går, men mina kläder är tidlösa. Det är anledningen till att jag investerar så mycket i dyra och exklusiva tyger. De kommer aldrig att vara omoderna eller slitna efter kort tid, som trendiga kläder i billigt material blir.

–          Vilka är dina kunder?
Det är kvinnor från hela världen som har en gemensam egenskap, stark personlighet. Kvinnor som redan är nöjda med sig själva, som gillar att synas, som inspirerar andra människor och vågar visa att de inte tillhör mängden.

–          Vilket är ditt nyckelplagg?
En favorit bland mina plagg är en blazer i tunn italienskt ull som du kan använda på jobbet som en vanlig jacka, men om du vänder in och ut på blazern så blir modellen en väldigt elegant bolero som du kan använda på fest, ”2in1”helt enkelt.

amelia04

–          Vad är en självklarhet i din garderob?
En kvinnlig klänning i skön stretch, antingen i ull eller i jersey, som man kan använda vid alla tillfällen. En businesskavaj med häftiga detaljer och en kvinnlig kjol är ett solklart måste. En vinterkappa i exklusivt material, en snygg trench för våren och en sexig klänning med tryckt mönster för soliga resor. Mitt sista ”måste” i garderoben är ett par välskräddade svarta byxor.

–          Hur skulle du beskriva dig själv som person?
Som person är jag mycket öppen, kommunikativ, idérik, humoristisk, nyfiken, energisk men också meditativ och helt förlorad i mitt egna universum när jag skapar.

amelia02

–          Har du något tips till de som har drömmen om att bli designer men som inte vet hur de skall gå tillväga
Idag drömmer många om att bli modedesigner. Jag tror att media ger lite fel intryck av vad det egentilgen handlar om att vara designer. Att vara designer betyder inte att vara en filmstjärna, fotomodell eller en ”hollywoodfru” som har kommit på att starta ett eget märke. Jag tror många unga tjejer bara tänker på de 10 sekunder när designern visas på scenen med alla modeller och får massor av applåder. Ja, det är en härlig stund, men bara en stund av allt annat man gör.
Modedesign är en enkelriktad väg med oerhört många hinder. Så om du inte kan rita för hand, själv sy en klänning, och om du vill ha ett skönt och välplanerat familjeliv och har svårt för att jobba dygnet runt, och om du bara vill bli designer för att bli berömd eller för pengar, är mitt råd att glömma detta yrke. Men om du kan koppla din talang och passion för att teckna med ett personligt och intressant budskap, om du vill tillbringa många timmar i biblioteket, konstant vidareutbilda dig och har resurser att producera, marknadsföra och sälja en ny kollektion varje halvår, då kan du sätta igång om du är förberedd på att aldrig ge upp.

www.amelia-ursache.com

Text: Jennifer Larsén
Foto: Armand Dommer
www.armandphoto.com

Dela: