webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Viktoria Haze om musiken ”Vi ska växa till ett monster”

886415_413934172065867_1321251189_o-1170x779Stockholmsbandet Viktoria Haze är det experimentella poprockbandet som ska växa från en pyrande idé till ett monster. Linda Vennberg, Patrick Persson, Tim Frost och Luca Isabelle diskuterar den ständigt förändrade musikbranschen, hur en medlem blev av med halva fingret innan inspelning och om hur allting började.   Då börjar jag med att fråga hur bandet startades?

Luca: Det var jag som fick idén. Jag har haft många band och projekt förut, men när jag flyttade till Stockholm för fyra år sedan så ville jag göra någon nytt och lite annorlunda. Inte bara rock n’ roll som jag gjort i så många år. Idén var att ha ett lite mera poppigt band som man kan dansa till, med tjej på sång. Jag träffade Patrik genom en kompis, vi klickade på en gång. Vi började leta lite tjejer tillsammans och träffade dem över en kopp kaffe, men det var ingen som riktigt passade. Jonas Inde från Killinggänget sa att ”om ni ska göra poprock så är det definitivt den här tjejen ni ska plocka!” och skickade en länk på ett idoluppträdande med Linda. Jaha men hur ska jag få kontakt med henne då? sa jag. ”Thats your fucking problem” sa han. När jag tillslut fick tag på henne så skickade jag över några låtar vi jobbat med…

Linda: …Men då hade jag mer eller mindre gett upp min musikkarriär. Efter ett två års intensivt arbete på ett projekt som jag lagt ner hela mitt hjärta i så gick skivbolaget i konkurs. Jag var så less på branschen, men Luca övertalade mig! Han sa att det här var min chans att ge tillbaka. Så vi möttes över en fika och började repa.

Luca: Vi körde då som ett three-piece band. Trummaskin, gitarr, bas och sång. I början var faktiskt min tanke att det kanske skulle vara en trummaskin. Lite som Sisters of Mercy.

Kim: Fast det sög! Så Patrik ringde mig. Linda: Också hade trummaskinen ingen bra humor… Men det är inte lätt att hitta bra trummisar. Antingen så spelar de i för många band eller så super de för mycket.

Så hur lång tid gick det från idé till ett färdigt band?

Linda: Det tog ungefär ett och ett halvt år. Alla kom med sina idéer till replokalen också experimenterade vi utifrån det och alla kom med sina synpunkter. Tim: Om vi hade nischat oss från början och sagt att vi skulle spela en viss genre så hade man begränsat sig och det hade inte blivit lika bra. Allting är tillåtet och funkar det så funkar det.

Luca: När man är 20 år och startar band så kanske man repar i några månader, får ihop fyra låtar också drar man ut och gigar och sen blir det inte bra. Men vi tog oss tiden att låta bandet växa av sig själv. Vi har skrotat många låtar och gått från Billy Idol till elektroniskt och tillslut mera rockigt.

Patrick: Vi hann spela in vår första EP också innan vi gjorde vår första spelning. Och jag hann dra av mig ett halvt finger… Jag klämde av det några dagar innan vi skulle spela in. Så jag fick lära mig att spela alla låtar med tre fingrar tills det läkt.

Det är helt otroligt! Men du spelade in EP’n ändå?

Kim: Det han gå två dagar så var han på gitarren igen!

Vad har ni för influenser?

Kim: Pass! Det skulle fylla hela blocket. Jag tror inte att det går att ”skylla” på någon annan varför Viktoria Haze låter som Viktoria Haze. Alla har olika band de gillar.

Hur kom ni på namnet? Man kan ju tro att Linda heter Viktoria.

Patrik: Det var när prinsessan Estelle föddes. Det hade pratats så mycket om Viktoria på radion. Och jag hade kommit på innan att vi borde heta något med Haze. Också när jag skulle förklara mina tankar för dem när vi var ute på krogen så sa jag ”Men typ ett tjejnamn plus Haze; Viktoria Haze!”.

Luca: Jag gillar att få folk att tänka. Som på 90-talet när folk hörde att det fanns ett farligt band som henne Marilyn Manson. ”Vad fan är det? Är det där en tjej?” sa folk. Det tyckte jag var skitballt. Det är också det som är så skönt med det här bandet. I andra band så kunde jag känna stressen att man ska göra det och nå dit, spela in en skiva och boka det giget. Vi är fria att göra vad vi vill och förhoppningsvis så växer det sig till ett monster tillslut. Att folk ser vilka vi är.

Har ni något team bakom er?

Luca: Just nu så jobbar vi själv. Vi har haft några företag som visar intresse, men man måste också tänka på att vi bara hunnit spela fyra gigs.

Var Nalen det första giget?

Luca: Nej vi har inte spelat på Nalen?

Men när jag var på Nalen för några månader sedan så kom en kille fram, gav mig ert visitkort och sa att ni precis hade spelat? Det var så jag fick höra talas om er!

Luca: Haha! Ja vi har några bra kompisar i staden som går runt med våra visitkort. Det gäller att folk snackar om en, och det har vi. Många gillar redan våra låtar, vårt sound, men framförallt så är det många som har förstått vad vi gör och diggar det. Att vi experimenterar.

Vad har ni på gång nu? Album, turné?

Linda: Vi har en massa låtar på G! Massor med material som ska skrivas klart. Men jag tycker inte att ett album är ett måste längre…

Kim: Vi kan lova att det kommer att komma ut en video som vi jobbar med. Sedan har vi mycket andra grejer på gång men jag brukar inte vilja avslöja för mycket i planeringsstadiet.

Luca: Ja, branschen ändras så mycket hela tiden. Det är som Linda säger, man behöver inte spela in ett album. Man kan ge ut låtar på Spotify och hamna på listor och ta sig fram så. Vi har en EP på 6 låtar.

Patrik: Det är nästan som på 50-talet att det räcker med en låt.

Luca: Ja, det är som att man upptäcker musikbranschen en gång till. Musikbranschen vet inte själv vad den håller på med! Jag tycker att man skulle satsa på live-musik, men det finns så dåligt med ställen att spela på. Min vision är att man ska kunna gå och titta på band varje kväll om man vill och inte behöva köpa skivor. Men det låter ofta inte bra på scenerna, det finns knappt PA osv. Men tänk om man skulle förvänta sig tvärt om! Att det ska vara en bättre upplevelse på spelningarna och bättre ljud. Tänk om skivbolagen skulle satsa på det istället och få pengar därifrån, eftersom folk ändå inte köper skivor. Många har inte koll på vad som händer i den här världen just nu och därför vill vi backa tillbaka lite, kolla vad som händer och få förståelse för att kunna gå ut och bli stora. Hur det än går så vill jag inte kasta bort glädjen jag känner av musiken och att spela med det här bandet i jakten att lyckas.

 Lyssna på Viktoria Haze på Spotify

Namnlös

 

 

 

 

 

 

 

Text: Marielle Tengström

Dela: