webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Recension: Singtrix – hejdå till sur karaoke

orange-hero
Vi på redaktionen har testat den senaste produkten inom hemmaunderhållningen. Från skaparna av Guitar Hero kommer nu Singtrix, karaokemaskinen som får dig att låta som en stjärna. Det är inte ett Singstar 2,0 som man kanske kan tro från början. Till skillnad från Guitar Hero och Singstar så är inte Singtrix ett komplement till en tv-spelskonsoll, utan en fristående anläggning. Det är inte ett spel överhuvudtaget. Det går helt enkelt ut på att alla karaokefantaster kan avancera och sjunga på andra ställen än i karaokebarerna och framförallt låta 10 gånger bättre. Snart kommer maskinen att vara ett populärt inslag i barnens lek och även på vuxnas fester. Det finns kopiösa mängder effekter att välja mellan som gör att man kan låta som en robot, en elgitarr eller en speakerröst till en actionfilm, såväl som en p0pdiva med autotune och trestämmig klang och sjunga till Beyoncés senaste låt. Man kan gå upp och ned i oktaver för att låta superbasigt, som en pipig ekorre eller det motsatta könet. Det finns faktiskt vissa effekter som är tilltänkta till just vissa låtar för att få samma sound som originalet. Utljudet blir som ett färdigtmixat resultat av en studioinspelning, fast direkt ut i högtalaren här och nu. Sura toner försvinner och allt pitchas upp. Man kan alltså sjunga i huvudklang/falsett och ändå låta starkt. Singtrix får helt enkelt nybörjaren att våga kliva upp och sjunga favoritlåten redan innan festen är igång och får den erfarne att låta som ett proffs. Med backuppsång, autotune, delay och reverb blir sångupplevelsen en helt annan både för åskådaren och för användaren själv.

Specifikationer

Systemet består av en liten orange dosa som fyller samma funktion som ett mixerbord, men med alla hundratals effekter ett musikprogram erbjuder, en 40 watt högtalare som liknar en gitarrförstärkare med rattar för volym, bas och tremble, ett mikrofonstativ med hållare för dosan och eventuell smartphone, två mikrofoner med tele-uttag. Man kopplar in datorn, telefonen eller stereon till effektdosan och streamar musik från singtrix-appen (för en mindre summa per månad) med 13,000 låtar där alla låtar har funktionen att texten rullar så man vet vart man är. Men man kan lika gärna leta upp youtubeklipp själv eller sjunga till den egna singback-samlingen om man vill det. Effektdosan har flera användbara knappar såsom Hit Effect som gör rösten trestämmig, och Song Voice som minskar volymen på originalsången. Dosan kommer även i fler färger än orange.

Plus och minus

+ Man kan spara sina 10 favoriteffekter

+ Man är inte begränsad till ett visst antal låtar utan kan använda anläggningen till sina egna sångbakgrunder också.

+ Det finns en ”song voice button” som reducerar sångspåret på egna låtar om man inte hittar en karaokeversion eller vill hänga med bättre i låten.

+ Högtalaren klarar både låg och relativt hög volym och passar de flesta arrangemangen.

– Kvaliteten på låtarna låter lite som 80-talets ”blipp-bloppiga” data-arrangemang och det går att hitta bättre.

– Flera effekter är otroligt snarlika och hade kunnat vara betydligt färre. Det tar längre tid att välja effekt än att sjunga låten.

– Barn kommer inte att kunna koppla ihop systemet själv. När dosan blir buren hit och dit kommer kablar att åka ut och måste kopplas in rätt igen. Anläggningen är utformat som ett riktigt PA-system, alla kablar är lösa och det finns många uttag. Däremot finns det små bra förklaringar vid uttagen som kan reda ut en del frågetecken. En del av stativet var konstigt konstruerad och svår att få ihop.

Rekommenderar vi Singtrix till alla där hemma? Absolut! Det är en självklar stämningshöjare på alla fester och bjuder på många skratt. Den är mer avancerad än sina föregångare och kostar även lite mera, men med tanke på hur mycket mer man får så kommer det absolut att bli en succé.

Text: Marielle Tengström

Dela: