webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Nystart med release och Spanienturné för The Royal Zapphire

Igår den 12 juli hade rockbandet The Royal Zapphire, föredetta Stains, sin officiella releasefest på Harry B James i Stockholm. Vi passade på att låna de populära killarna i några minuter för att prata namnbyte, influenser och turné.

Jag mötte upp bandet inne på den högljuda rockkrogen för en intervju innan det var dags att entra scenen. Jag fick ett varmt välkomnande och dem verkade ödmjukt se fram emot intervjun. Bandets lineup består av Patrik ”Pata” Sjöstrand på leadsång och gitarr, Tim Jälminger på trummor, Oliver Stanzy på gitarr och Freddie Burestad på bas. Det kan tilläggas att sångerskan Tåve Wanning i Adrenaline Rush har ställt upp på backupsång på skivan. Vi var påväg backstage men blev stoppade av den bestämda kökspersonalen som endast tillät anställda att vistas på personalutrymmen. Den tilltänkta lugna och privata intervjun fick istället bli en mer hastig konversation utanför krogen med diktafonen slängandes mellan medlemmarna för att fånga upp vad alla sa.

Jag börjar med att be dem berätta vilka dem är för de som inte vet. ”Vi är ett Stockholmsband som bilades 2010 och lirar rock. Vi är tidigare kända som Stains. Vi är fortfarande samma band, men var tvungna att byta namn pga copyright och ett post-grunge band från Massachusetts som heter Staind. Sen har det funnits två sångare innan mig, så i och med det och att vi gått från sleaze till mer ren Rock n’ Roll så fick det bli en nystart vilket egentligen bara är positivt! Nu har vi släppt en grym EP på 4 låtar.” Svarar Pata. Låtarna heter I Want More, My Way, Tough Luck och Save Rock n’ Roll. Tim fortsätter konversationen med att berätta om deras influenser och deras planer ”Vår musik kan jämföras med The Hellacopters, AC/DC, Airborne och andra rena moderna rockband. Vi ska lira en del på rockställena här i Stockholm i sommar och nästa vecka åker vi till Visby och spelar på Hammersmith. Vi planerar också att åka på en Spanienturné! Vi har en schysst kille där som bokar gigs åt oss och sköter det administrativa.

Fans och berusade gäster ville hela tiden hälsa och ha en bit av killarna. Det är inte det lättaste att göra en intervju med mittpunkten av festen, mitt i festen. Jag fortsätter med att fråga vem det är som skriver låtarna och alla verkar hålla med om att det mest är Pata och Freddie som gör formen och texten, men att alla har en lika viktig roll i det hela. ”Vi sitter i repan tillsammans och bara låter det komma. Låtarna handlar oftast om party, livet och sånt. Vi tänker inte så mycket, allt är ärligt och vi bara kör!” Säger Oliver. Freddie är den fåordiga i konversationen, men är inte mindre glad och peppad för det. När jag avslutar intervjun med att fråga hur det känns att vara på sin egen releasefest och precis ska spela så skriker han ”Det känns så JÄVLA bra! Nu ger vi järnet!” också försvinner dem in i vimlet, upp på scenen och river av sina nya låtar blandat med covers som klassikern We Will Rock You i snabbare och råare tappning.

Spotify: The Royal Zapphire – This One Goes To 11

the royal zapphire omslag

 

 

 

 

 

 

 

Text: Marielle Tengström

Dela: