webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Tåve är tillbaka för att stanna

Den stigande artisten Tåve Wanning började sin karriär ”på ett bananskal” redan som 8-åring som ena halvan av gruppen Peaches. Att göra ett stort avtryck redan i den åldern är det inte många som kan sätta på CV:t. För vilken 90-talist har inte ”Rosa Helikopter” inpräntat i hjärnan? Även om det inte har varit en lika stor hype ända sedan dess så har Tåve inte legat på latsidan. Hon har utvecklat sin egen stil, varit med i flera rockband, pluggat musik och har nu en skiva på G, avslöjar hon för oss. Nu är hon redo att satsa på riktigt igen och den här gången för att stanna! Vi på Scenbloggen träffade henne i studion för en plåtning och intervju. 

tove_front

Sedan 2005 när Peaches ”splittrades” så tystnade det lite om dig. Vad är dina tankar kring det? Är det svårt att hålla sig där uppe en längre tid eller var det ett medvetet val att kanske satsa på skolan, finna din egen stil osv och låta det ta tid? Även om du fortfarande självklart är väldigt ung!

Nä, det var bara någonting som hände. Vi tog ett break och självklart blev det tyst då. Men det var ingenting jag funderade över. Det var bara tråkigt att vi inte spelade för det är det jag älskar att göra. Att kombinera Peaches och skolan var aldrig några problem för mig. Det var plugget dagtid och Peaches på kvällar och helger. Jag har alltid dansat så jag har alltid gillat ”dansmusik” men hemma har det alltid varit rock n’ roll så efter Peaches var det där jag hamnade – i olika rockband där det är scenbiten som är roligast och viktigast för mig. Det var där jag hittade min grej.

Berätta lite om hur din resa i musikbranschen ser ut. Vi vet att det började som en kul grej med Peaches, men vad hände sen? När upptäckte du att du ville satsa seriöst, har du haft flera band osv. Några minnesvärda erfarenheter?

Jag var åtta år när jag och Isabelle spelade in Rosa Helikopter. I början hände inte så mycket med den, men när vi kom ut och turnerade tog det hela fart ordentligt och det ledde till två plattor, 7 singlar och ett antal videos. Jag gled verkligen in på ett bananskal. Jag har alltid varit en teaterapa och dansat i hela mitt liv men sången var något som kom tack vare Peaches. Rosa helikopter blev en jättehit och vi fick göra tv-intervjuer, radio och turnéer och jag hade så grymt kul. Eftersom jag var liten hade jag inte ens funderat på vad jag ville göra men musik och dans har alltid känts rätt och det gör det fortfarande, jag vet att det är det här jag vill göra.

Efter Peaches fortsatte jag med musiken på eget håll. Jag gick musikklasser och sen musikgymnasium och lärde mig att behärska mitt instrument bättre och provade på olika genres ihop med kompisarna i skolan. Jag har spelat in ett antal covers och släppt 2 egna singlar. Jag har också spelat i olika rockband och lirat på rockklubbarna i stan, men det har mest varit på kul. På senare tid har jag arbetat ihop med riktigt duktiga människor och fått ihop material, så det är dags att köra igång ”på riktigt” igen. Stay Tuned!!

tove_02

Hur ser den skapande processen ut med dina låtar? Skriver du dem själv eller gör någon annan det?

Det beror lite på situationen och vem jag spelar med, men mestadels arbetar jag med låtskrivare/producenter som skriver låtskisser och sen kommer jag med synpunkter och testar lite olika melodier och på så sätt växer det fram någonting som passar mig. När man lirar i band brukar låtarna behöva spelas live ett antal gånger för att sätta sig och man hittar hur man vill ha det. Man ser hur en text/melodi fungerar och sen blir det något tillslut. Mestadels skriver alltså någon annan åt mig. Jag brukar vara med på texter och sångmelodi däremot, eftersom det ligger närmast för en vokalist. Och jag har faktiskt skrivit några egna låtar men det är inte något som någon fått höra än… vi får väl se!

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Just nu arbetar jag heltid på förskola och med musiken på kvällarna. Så en vanlig vardag blir det tidiga mornar, iväg till jobbet och är lektant hela dagen. Sen direkt till studion om det ska läggas sång, eller hem och fixa mig och in till ett möte eller rep. Sen kommer jag hem och somnar på soffan, haha. På helgerna är jag oftast ledig och brukar ta sovmorgon och gå ut och se band med kompisarna i stan eller ta några öl någonstans.

tove_03

Hur hittade du din coola stil?

Jag har alltid gillat att klä mig annorlunda. Min mamma sydde egna kläder till mig redan när jag var liten så jag hade alltid ”rockiga jeans” eller ”dödskalleskjorta” och det där har följt med. Jag ser något jag gillar så blandar jag det med något eget eller något second-hand eller syr något med hjälp av morsan. Det handlar nog mer om att jag aldrig varit rädd för att prova olika grejer, bryr mig inte så mycket om när andra tittar och så. Jag inspireras av gamla rockstjärnor, gypsy-, indian- och hippiemode och mixtrar det till något som känns ”Tåve”.

Har du några andra drömmar och intressen utöver musiken?

Oj, mitt stora intresse förutom musiken har alltid varit dansen och det älskar jag fortfarande även om det inte blir på samma sätt längre tyvärr. Det finns inte riktigt tid att satsa på elitnivå där, jag valde musiken istället. Men jag dansar poledance och det är skitskoj! Annars är det kläder, smycken, familjen, resa & konserter. Min stora dröm i livet är att bli mamma, faktiskt.

tove_04

Vad kommer vi att se av dig i framtiden? Jag har ju hört att en skiva är på gång!

Det stämmer. Jag jobbar ju med mitt nya projekt och det kommer vara saker på gång i början av nästa år. Jag kan inte säga så mycket mer just nu men det är en riktigt bra rockplatta och ett riktigt bra band.

‘Vad skulle du ge för tips till andra som vill satsa på att bli artister baserat på egna erfarenheter?

Skaffa rätt kontakter! I Sverige är branschen liten och de flesta känner varandra på ena eller andra sättet. Men mest av allt, gör det DU vill och var dig själv. Försök inte ändra på dig för att passa andra eller för att ”det säljer”. Det är en tuff bransch där det gäller att sälja sig själv och stå på sig. Man kan inte ge upp efter 10 ”nej” för någon gång kommer ett ”ja”.

tove_05

Text: Marielle Tengström

Foto: Armand Dommer

Dela: