webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Intervju med bandet Atlas

Atlas_011_D1186772

Stockholmsbandet Atlas som består av Ludvig Andersson och Mats Lundgren släppte nu efter sin hit Things We Left Behind singeln Gloomy June som har synts flitigt på listor, bloggar och andra medier de senaste veckorna. Vi på Scenbloggen ville självklart veta mer om den stigande duon och gjorde en intervju med Ludvig som pratade låtskrivande, influenser och framtidsplaner.

Killarna har haft lång tid på sig att hitta sitt sätt att spela ihop innan Atlas då dom jobbat med varandra inom andra projekt långt innan det nya bandet blev till.

– Vi har känt varandra i kanske 12 år. Vi började med att spela ihop i mitt band under mitt namn, men som senare blev Ella Rouge. Sedan fortsatte vi som kompmusiker på krogshower i Göteborg. Men sedan kände vi att det var dags att göra något nytt och satsa på ett band bara vi två. Så vi satte oss i studion på Söder och skrev och det blev vår skiva Empires Of Stuff. Också byggde vi vår nya studio på Skeppsholmen där vi nu jobbar och ses varje dag.

Musiken de gör kan till viss del jämföras med Bon Iver. Fräsch och musikalisk pop med ett intimt sound. Men låtarna kan låta ganska annorlunda jämfört med varandra och man vet aldrig hur nästa ska bli och vart inspirationen är hämtad ifrån.

– Vår förra låt Things we left Behind blev jag väldigt nöjd med och kände att jag ville göra en till i samma stil. Jag är väldigt självkritisk så då är det väldigt kul när man blir nöjd. Den handlar om det flera av våra låtar handlar om, vemod. Den är snabb i ackorden och glad på det sättet men för mig så är det en ganska sorglig låt om händelser i mitt liv. Men det är lite vår grej också att våra låtar låter ganska olika. Så bara för att de senaste låtarna har haft samma känsla så betyder det inte alls att vi kommer att fortsätta på det spåret nästa låt! Samtidigt vill man inte gå ifrån stilen helt eftersom man har sina lyssnare som gillar det man gjort och inte vill ”förvirra” dom. Men vi gillar ändå att ingen låt låter som någon annan.

Tankesättet verkar vara ett framgångskoncept och sättet dom jobbar ihop på funkar bra. Dom kompletterar varandra i skapandet av låtar.

– Mats är ett musikaliskt geni så som vissa bara kan vara. Han har en matematisk förståelse som man inte bara kan lära sig. Han är bra på ett sätt som jag aldrig kommer att bli. Vi jobbar bra ihop så. Jag skriver låtarna och jag och Mats gör dom bättre med instrument och ”klär dom”. Det är skönt och enkelt att jobba när man bara är två också. Vi är överens om det allra mesta. När jag kommer på låtar så kan jag höra en liten grej i en låt som jag tycker om och gör något liknande. Inte att man härmar, men att man hittar inspiration. Låtarna låter ändå helt olika efteråt. Sen har det hänt att en låt kan sluta med att låta som en sång som man inte alls har hittat inspiration ifrån. Det hände med en låt som tydligen blivit jämförd med Mumford and Sons. Jag gillar dom men det var inte alls det jag tänkte på när jag skrev den. Jag tror också att låtar man skriver influeras av det man lyssnade på som barn. Jag lyssnade mycket på Elvis och 50-tal, och sen i tonåren så blev det hårdrock. Pappa Bennys musik lyssnar jag på som alla andra antar jag. Men om jag tycker att det är bra för att det är bra eller för att det är min pappa som gjort det vet jag inte. Men han är såklart väldigt duktig och vi gör en del projekt ihop.

Både Ludvig och Mats har flera projekt på gång samtidigt. Ludvig med bland annat sin pappa och Mats gör musik till stora spel. Men bandet är första prioritet och vi kan vänta oss en del ifrån dom i framtiden.

– Idén är att vi ska släppa ett nytt album i januari. Och innan det minst en till låt. Det är ganska kul att vi jobbar så att det kommer en låt i taget. Sen får man hoppas på turné i sommar beroende på hur bra det går med skivan. Men något hoppas vi i alla fall på! Om det kommer någon och kollar! Vi ska ha ett gäng blåsare med live också.

Även om Ludvig är blygsam så ser vi att det självklart kommer att fortsätta att gå väldigt bra för Atlas och att dom inte behöver oroa sig över om folk kommer att lyssna eller inte! Vi ser fram emot vad som kommer att hända härnäst och önskar dem lycka till!

hämta

Lyssna på Gloomy June på spotify

 

Text: Marielle Tengström

Dela: