webshop länk 250px

ScenBloggen

En mötesplats för dig som attraheras av rampljuset

Confess värmer upp i Stockholm inför Europaturné

10544818_10152330518488090_1361059211_n

10563464_10152330518468090_212441720_n

Jag fick träffa killarna i hårdrocksbandet Confess backstage innan deras spelning på Harry B James. Dem har nyligen släppt sin nya platta Jail och värmer nu upp på hemmaplan inför en Europaturné i höst. De pratade galna turnéminnen, hur dem fungerar som band och avslöjar ett en av medlemmarna ifrån början var ett fan.

 

Hur har lineupen ändrats från när Confess startades 2007?

Elliot: Det är egentligen bara jag som är kvar från start. Jag startade upp det med ett helt annat gäng och det som har hängt kvar sedan dess är i stort sett bara namnet. I det musikaliska och imagemässigt har det också ändrats fullständigt. Det var rätt coolt att Lucky först var ett ”fan” av oss. En vän som alltid var på våra spelningar och tittade och hjälpte till att rodda. Sen när det var dags att hitta en ny basist så fanns han där, vi hade inga auditions. Så vill man vara med så ska man vara vän med mig!

Varför behöll ni namnet när det egentligen är ett helt nytt band?

Elliot: Det blev enklare så, haha!

Samuel: Ja och vi hade ju 20 lyssningar på Myspace så vi kunde inte byta namn då!

Elliot: Egentligen är det kanske ett skitnamn, nej men ens polare visste vilka man var och det blev enklare att bara behålla det. Men hade vi valt ett namn idag så hade det nog blivit lite mer originellt. Tuborg kanske, haha!

Kan ni berätta om senaste skivan?

Lucky: Det tog väldigt lång tid, åtta månader.

Samuel: Vi sa att om den blev bra så ska den heta Jail, om den blev dålig så får den heta Fail… Så du får själv lista ut hur det gick!

Elliot: Först var tanken att göra en till EP med fyra till fem låtar strax efter vår förra EP The Gin Act.

Blomman: Men såhär var det väl? Vi fick en deal med ett visst skivbolag som sa att dem kunde släppa en EP. Så vi skyndade oss in i studion och spelade in. Sedan visade det sig att det inte var en så jävla bra deal ändå. Så vi fortsatte istället att vara där inne och spelade ihop en hel platta och skickade ut till andra skivbolag. Vi hade tur att vi har en underbar producent som orkade vänta, Johan Lund från Sound Fraction Studios.

Hur jobbar ni tillsammans som band? Vem gör vad?

Denver: Vi är som bröder och känner varandra utan och innan.

Lucky:Ja vi vet hur alla ser ut nakna, det är det viktigaste! Det är bara att ta av byxorna direkt. Ska du spela bas eller inte?!

Samuel:Det är mest jag och Elliot som börjar på nya låtar tillsammans. Sen är ”Lucky Tim” också med och skriver en del texter. Alla är såklart med, med sina åsikter och idéer.

Ryker ni ihop ibland?        

Elliot: Vi är snarare så himla taggade hela tiden så det är svårt att veta vad vi ska fokusera på. Men det slutgiltiga vi tänker på är ändå om den här idén är något som Confess kan stå för. Inga sura miner.

Denver: Sedan kan man lägga riff på is som kanske inte passar just där och då till en viss låt, men plocka fram det senare och använda till något annat. Vi kompromissar.

Hur ofta gigar ni?

Denver: Vi var ute mycket förra sommaren men sedan har vi haft ett vinteruppehåll med ströspelningar. Vi gigar och spelar in i olika perioder.

Blomman: Nu vågar ju företag boka en på ett annat sett när man fått ett rykte, vilket är skönt. Vårt skivbolag är SG Records och bokningsbolagen är olika i olika länder. Dem hjälper oss att fixa alla spelningar. Vi letar faktiskt ett svenskt bokningsbolag!

Elliot: Ja, vi har mest spelat utomlands och nästan inget utanför Stockholm. Typ en gång i Skåne och en gång i Värmland. Så någon får väldigt gärna höra av sig så kanske vi kan åka på en Sverigeturné! Den här spelningen kan man säga är en uppvärmningsspelning inför hösten! Det är mysigt att vara på hemmaplan lite.

Vad är det som utmärker er från andra band? Ingen kan svara på den här frågan!

Elliot: Jag kan! Vi har väldigt stor variation på våra låtar. Vill folk kalla oss för ett sleazeband så får dem göra det, men jag ser snarare det som bara hårdrock, just för att vi är så breda. Allt ifrån old school rock till blues och new school metal. Allt vi gillar kommer ändå att låta som Confess i slutändan.

Lucky: Det är faktiskt ett väldigt bra svar. Många band kör på väldigt smala spår, så har man hört en låt så har man hört alla. Vår röda tråd är egentligen bara ljudet och attityden. Vi gillar så mycket olika musik så det är därför det har blivit så. Vi lyssnar på allt från dödsmetall till pop… okej inte så mycket pop, en del 80-tals pop däremot!

Denver: Det är svårt att svara när folk undrar vad man spelar för musikstil. Vi spelar vad vi vill och fansen för bestämma vad fan det är.

Vilken är er bästa spelning någonsin?

Samuel: Det måste ha varit en av våra mest otippade spelningar. Det var i Riga och det var en jätteliten scen, lite folk och vi hade inte en backdrop eller någonting men vi hade så kul ändå…

Elliot: Eller den i Schweiz där det var skitdåligt ljud och knappt en scen. Vi hörde ingenting. Men det var ett sådant jävla drag så Johan sprang upp på bardisken och drog av ett solo och råkade sparkade ut glas!

Blomman: Ja och du flög rätt ner från scenen och allt vad kaos! Det var mer som en fest än som ett gig, en riktig kick!

Denver: Vi har faktiskt funderat på att boka in en spelning där vi bara dricker och spelar med en massa härliga människor.

Vad ska ni göra härnäst? Vad har ni för spelningar i höst?

Elliot: Nu ska jag gå och kissa! Nej men efter det här så åker jag till Mallorca på söndag…

Lucky: …Sen spelar vi i Finland i augusti. Sen åker vi till Italien i oktober och gör lite spelningar.

Blomman: 4,5 eller typ 7! Nej med det är 4 bestämda, och vi har några som jobbar på att boka flera. Sen blir det Danmark och Tyskland. Så vi har fullt upp och vi är så jävla taggade!

 

Text: Marielle Tengström

 

 Lyssna på Jail på Spotify

cover326x326

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela: